Login / Register

Healthcare

We would love to discuss your individual needs.

Markets

Project Details

Acute Care Renovation
16,000 Square feet of renovation on one floor
Completed spring of 2009

Project Team

Owner: Spectrum Health Hospitals
Design Team: URS

Unique Challenges Solutions
Adjacent Patient Spaces Constant communication and daily activity reporting was used to coordinate construction activities with an occupied patient floor below and above the construction site.
Accelerated Schedule Detailed work planning and communication with local building officials allowed for completion of the project in just over 5 months.

Project Overview

After the completion of the new Lemmon Holton Cancer Pavilion, Spectrum Health set out to upgrade their inpatient oncology unit in the adjacent Butterworth Hospital. The new unit would boast 30 private patient rooms with private bathrooms, enhanced aesthetics, matching the cancer pavilion and a future (8) bed bone marrow transplant suite.

As the largest hospital on the west side of Michigan, renovations in the busy facility requires careful planning and execution. From the beginning, Elzinga & Volkers worked to open the lines of communication with the nursing staff that worked in and around the fifth floor. This early communication proved vital to the ultimate success of the renovation.

The entire 15,000 SF floor of the bed tower was stripped to the concrete structure. To accommodate the new private patient bathrooms, sanitary rough in started right away on the 4th floor below. Elzinga & Volkers, in conjunction with all of its subcontract partners, devised a work plan which kept a steady progress work on the 4th floor moving in conjunction with wall framing on the 5th floor, all without negative impact on census. These work plans were also used by Elzinga & Volkers to negotiate weekly rough in inspections with the local building officials, which were critical to keeping the project on schedule.

The 4th and 6th floors of the bed tower were fully occupied during construction. Elzinga & Volkers used daily construction reports to communicate construction activity to the staff on each of these units. If the construction team needed to make noise in a certain part of the construction area, this area was marked on the report and a time of day was agreed upon for the activity to occur. Patients and their visitors were then warned ahead of time of the noise and their overall comfort was monitored. Activities that were particularly disruptive were only allowed for short periods of time each day, limiting the discomfort to patients and staff.

The new inpatient oncology unit also included many updated finishes that matched the newly constructed Lemmon Holton Cancer Pavilion. Etched glass was used extensively throughout the unit to create a clean, modern look. Patient rooms are organized around the exterior of the floor to capture natural light and the addition of glass transoms at all patient room doors allowed for this natural light to penetrate into the core staff areas located in the center of the space. Other unique features include backlit resin wall panels, stacked stone accent walls and stone planters in patient respite areas.

Eight rooms on the unit were designed and built as a future bone marrow transplant recovery area. Bone marrow transplant patients are highly susceptible to infection, so these rooms received special finishes that could easily be cleaned and maintained. The rooms were also prepped for future air quality monitoring and outfitted with sealed acoustical ceilings and doors.

The new inpatient oncology unit at Butterworth Hospital helps support the advanced cancer fighting program at Spectrum Health. Elzinga & Volkers is proud to provide its services in support of this mission.



Project Awards and Recognition

“I just want to let you know what a pleasure it was working with [Elzinga & Volkers] the last several months. Not only did {Elzinga & Volkers} do a fantastic job, they were kind and courteous to all staff and subcontractors. Construction in a hospital is particularly difficult as the noise, while never pleasant, is unusually difficult in an environment where patients are not feeling well. Todd and his crew were compassionate about this and worked very closely with the other areas that were impacted by the noise to ensure that there was as little disruption as possible. The unit is absolutely beautiful. I have had the opportunity to work with other construction companies in the past, and this is by far my best experience. Thank you.”

~ Director at Spectrum Health


Like what you read? Share this with your friends and family using the icons below.

Healthcare